Min väg till AstrologinStjärnastrologen logo

Min väg till Astrologin
Då och nu  

 

När vi var barn var dagarna korta och åren långa. Nu som betydligt äldre upplever vi att dagarna är långa och åren korta. Ett märkligt fenomen de flesta känner igen även om verklighetens kronometer tickar lika nu som förr. Minnenas Television med Arne Weise, Stockholmspärlor från SF, gamla låtar mm, får oss att på nytt för en isolerad stund regrediera in i barndomens och ungdomens minnen. Där det en gång fanns höga berg att bestiga i barnens lek, står det nu till synes några små kullar, lika höga nu som då, men ur dagens perspektiv omöjliga att föreställa sig i deras prominens för den "Herre på täppanlekar" som förekom.

Fantasins omfattning och gränslöshet var betydligt mer vidsträckt än vad upplevelserna är i dag som vuxen och åldrad. Märkligt vad minnen det finns förborgade runt omkring oss och som väcks till liv i en virtuell dagdröm av ljud, röster, intryck, lukter och dofter, känslor och upplevelser i ett konglomerat av ett många gånger lyckosamt närmast euforiskt rus, om än blandat med ett förstämt styng i bröstet av att så är ej mer. Tider förändras på gott och ont, liksom även människor. Astrologin däremot förändras inte - den enbart utvecklas.

1975 bestämde jag mig för att bli ASTROLOG

En vändpunkt kom i början av 70-talet då jag av en händelse lyckades komma över en låda tyska böcker som innehöll de nödvändiga tabellerna av alla de sorter. Det var främst efemerider, planettabeller, men även geografiska uppställningar över orters koordinater med longitudekvivalens. Annat i denna nyöppnade guldgruva innehöll matematiska logaritmer och de viktiga hustabellerna. Plus ett antal böcker med tolkningar och beskrivning av astrologiska metoder och mycket annat lärorikt. Det fanns inte mycket litteratur att tillgå vid denna tid för gemene man och de astrologer som hade tillgång till information och var verksamma inom gebitet, var mestadels mycket äldre och de ruvade förteget på hemligheterna som vore det guld. Man kan säga att kunskapen var hermetisk och förbehållen mestadels för de invigda som varit med sedan 30- och 40-talet.

Kunskapens Mentorer
Men det fanns också meddelsamma personer som gärna delade med sig och hade intresse av att konsten att tolka horoskop skulle leva vidare genom den yngre generationen. Några namn i den brokaden inte att förglömma, är då bland andra Arne Örngren, Thomas Beck - Norge, Ivan "Wilhelm" Nilsson, Carl-Göte Axheim, Helge Hjelmaeus, Kåge Lindberg, Kate Sjögren, Carl Lidman, "Måndagsgruppens" Jan-Erik Janhammar, "Örtagubben" Harry Blom, Bertil Settergren, Torkel Morgell, Bernt Seving, Hans Eriksson, Lennart Johansson, Peo Ohlsson och många andra.
Jag hade förmånen att känna dem alla som mina verkligen goda vänner och mentorer.

Några eldsjälar startade 1978 en astrologikurs i Örtagubben Harry Bloms lägenhet på Luntmakargatan i Stockholm, där vi alla deltog och tragglade siffror i konsten att räkna ut och ställa horoskop. Vi bytte erfarenheter och stencilerade papper med astrologiska tolkningar ur "Svarta Boken" och maskinskrivna karbonkopior med översättningar ur tyska böcker som Fankhauser och Ebertin. Det var många "hemligheter" som kröp upp ur boklådornas gömmor och spreds i kretsarna hos oss som var pionjärer i målbrottet mellan astrologins hermetiska bubbla och den för allmänheten alltmer åtkomliga kunskapen.

Vattumannens bokhandel på Tegnérgatan i Stockholm blev en träffpunkt likt ett kafé, men där serverades böcker i stället för kaffe. Så småningom flyttade bokhandeln runt hörnet till Drottninggatan och nu finns butiken på Kungsholmen.

Egen Astrologikurs
Snart tog riktningen mot att jag höll en egen astrologikurs i Medborgarhuset i Stockholm varje lördag hela våren 1978. Det var en banbrytande upplevelse både för deltagarna och för mig själv. Att ställas inför deltagarnas frågor och den astrologiska utmaningen i att kreativt söka och ge svar var intressant. Det om något var en egen utbildning "den hårda vägen" att tillskansa sig kunskap. Learning by doing, kan man säga. Och det gjorde vi alla på den tiden. Det hela var nyttigt och lärorikt.

Allt sedan dess har kursverksamheten varit en hörnsten i min astrologiska gärning med otaliga givande kurser och föredrag i hela Norden och även i övriga Europa. Med Internetkursen Astrologiskolan som startade år 2000, har det mest optimala kommit till för att nå ut till världens alla hörn där svenskar finns som vill lära sig mer.

Norge 90-talet

Konferenser, föredrag, artikelskrivande
Det har blivit en rik flora av föredrag över hela Norden som jag hållit liksom kurser överallt. Det har också varit möten med människor och platser i olika länder där astrologin stått i fokus. I gott minne finns astrologidagarna som SAR, Sveriges Astrologiska Riksförbund, anordnade, liksom alla de gånger jag var i Norge, Sundvolden, Oslo och Lillehammer. Särskilt minnesvärt är åren 1993 och 1994 på Skranefjell i Sydnorge och "Astrocamp", anordnat av John Erik Wold. Det var ett 80-tal personer från Norge, Danmark och Sverige som bodde i tält och stugor. Det var härliga veckor och jag hade mina pojkar med mig, då 10 och 6 år och vi hade vårt gamla 20-mans militärtält från 30-talet med oss som vi slog upp på ängen vid Fedafjorden.

Några föredrag i Finland har också satt sina spår liksom alla de föredrag jag själv har hållit och lyssnat till av kunniga astrologer. Artiklar i olika tidskrifter genom åren har blivit åtskilliga, både inom Sverige och i flera andra länder. Och tidigare var jag Astrolog ett par år för tidningarna Året Runt, Hennes i Sverige, In-Side i Norge och Sirene i Danmark. Norsk Astrologisk Forum är en trevlig utgåva att skriva i och under 90-talet var det återkommande önskemål om vad jag skulle kunna bidra med.

Under några år på 80-talet skrev jag också löpande i tidskriften Astrologen, vilket var bidragande till spridning av astrologin i Sverige.

Astrologi-Journalen varumärke

Och så givetvis inte att förglömma, Astrologi-Journalen, som funnits med sedan år 2000 och är ett registrerat och skyddat varumärke hos Patent och Registreringsverket. Både kändisar, doldisar, vanliga människor, politiker, några vetenskapsmän (sic!) liksom ett par präster med flera människor som finner ett värde i astrologin. Givetvis har också företagsastrologi varit ett stort område, folk frågar om affärer, husköp, uppfödning av avelsdjur, egna husdjur, relationer (partnerhoroskop), egna barn och mycket annat. Det är ett spännande uppdrag att vara Astrolog! Astrologin i sin ursprungliga form är eftertraktad av många insiktsfulla människor som upptäckt att det andliga sökandets alla krav med löften om "Quick Fix" inom olika riktningar har blivit för stora då svaren ofta uteblir som hjälper i det verkliga livet. Nu gäller den konkreta, renodlade, empiriska och pragmatiskt vardagsinriktade tolkning och tillämpning som alltid varit elementär för den astrologiska kunskapen.  

Stjärnastrologen / Anders Ekström står kvar vid den form och uppfattning av astrologi som utgör den kunskapskrävande, men oerhört givande insikt det tarvar att ta till sig av för att kunna förmedla tolkningar som hör hemma i den vardag vi lever i här och nu. Det ger förhoppningar om utveckling och insikt att allt blir bättre med kunskap.

Ta du också del av Stjärnastrologens och Astrologiskolans långa erfarenhet och den öppna bok du får med kunskapsberikande material när du beställer horoskop eller deltar i kursverksamheten. Det nya är nog bra, men det måste också bygga på det beprövade ur "Old Age" och det är just vad jag förmedlar, om än i moderniserad tappning.

Mitt astrologiska valspråk är och har alltid varit:

Våga tolka det du ser och inte det som förväntas!


Läs mer om Astrologins utveckling i Sverige

Stjärna

--------------------------------------

Copyright © Stjärnastrologen

Köpevillkor / GDPR